Dagens gröna - Lussekatter med klös
Släng ihop degen ikväll med kall degvätska och låt den vila i kylen tills i morgon bitti då snurrar man ihop nybakade lussekatter till frukost. När deg får läsa länge blir bullarna mer aromrika och saftiga och man behöver inte lika mycket jäst. Siktat dinkelvetemjöl är mycket nyttigare än vanligt vetemjöl, protein- och mineralrikt. Natten går tunga fjät...
Långjästa lussebullar
1 dl agavesirap (från en kaktus, mineralrikt och med lågt GI)
eller vit sirap eller 1 dl socker
1/2 gram saffran
lite rom eller rom-essens
3 dl mjölk
1 ägg
25 g jäst
cirka 10 -12 dl siktat dinkelvetemjöl eller ekologisk vetemjöl
russin
1. Rör ihop sirap eller socker med saffran och lite rom eller rom-essens
2. Vispa ihop mjölk och ägg i en stor skål.
3. Rör ned saffransblandningen och så mycket mjöl att det blir en smidig
och något fuktig deg.
4. Täck med plast och ställ i kylen.
5. På morgonen knådar man degen och snor ihop lussekatter och trycker ned russin här och var.
Låt gärna russinen ligga i blöt en stund i vatten, rom eller rom-essens - då bränns de inte i ugnen.
6. Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar