fredag 12 december 2014

Gröna julkalendern - Lussekatter med klös

Katten är ett litet vilddjur som bor hos oss människor. Inget annat husdjur kommer och går som det vill, alla andra domesticerade husdjur är på något sätt inhägnade eller bundna. Egentligen är det  vi som bor hos katten, vi är dess butler, serverar mat som den rynkar nosen åt, vi öppnar dörrar, servar med hälsokontroller, leksaker och mysiga sovplatser. Vår huskatt Tindra tillhör katternas bourgeoisie, hon är en högdragen och alldeles ljuvlig liten varelse. Men alla som äger (är ägda av) en katt vet hur egensinniga de är. Tindra tycker inte om nymodigheter. För över ett år sedan köpte vi en soffa, den vägrar hon ännu att gå upp i precis som hon går runt den nya ryamattan. (Som vi trodde hon skulle älska.) När vi målade om vår trappa och satte dit en bit matta på varje steg vägrade hon att gå på dem utan tryckte sig utefter räcket för att gå på den delen av trappsteget som inte hade någon matta. Hon känner inte det minsta skuld när hon torterar en skogsmus eller vrider nacken av en svala. Katter är ljuvliga och djävliga...


Dagens gröna - Lussekatter med klös
Släng ihop degen ikväll med kall degvätska och låt den vila i kylen tills i morgon bitti då snurrar man ihop nybakade lussekatter till frukost. När deg får läsa länge blir bullarna mer aromrika och saftiga och man behöver inte lika mycket jäst. Siktat dinkelvetemjöl är mycket nyttigare än vanligt vetemjöl, protein- och mineralrikt. Natten går tunga fjät...



Långjästa lussebullar
1 dl agavesirap (från en kaktus, mineralrikt och med lågt GI)
eller vit sirap eller 1 dl socker
1/2 gram saffran
lite rom eller rom-essens

3 dl mjölk
1 ägg

25 g jäst

cirka 10 -12 dl siktat dinkelvetemjöl eller ekologisk vetemjöl
 russin

1. Rör ihop sirap eller socker med saffran och lite rom eller rom-essens
2. Vispa ihop mjölk och ägg i en stor skål.
3. Rör ned saffransblandningen och så mycket mjöl att det blir en smidig
och något fuktig deg.
4. Täck med plast och ställ i kylen.
5. På morgonen knådar man degen och snor ihop lussekatter och trycker ned russin här och var.
Låt gärna russinen ligga i blöt en stund i vatten, rom eller rom-essens - då bränns de inte i ugnen.
6. Mums!












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar