Många tycker att sallad inte mättar tillräckligt, men då har man inte spetsat salladen med näringsrika och mättande ingredienser som rejäla rostade brödstycken eller brödkrutonger. Eller ostbitar och nötter. Eller fullkornspasta och polentakaka. Polentakaka är en kaka bakad på polentagryn som är solgul, glutenfri och grovmalen majs. Först gör man en gröt som sedan plattas ut till en kaka och som grillas i ugnen. Den grillade kakan skärs i kuber som förädlar sallader. Solgult och underbart!
Dagens gröna rätt - Grillad polentakaka
3 1/2 dl polentagryn
9 dl vatten
2 vegetarisk buljongtärningar
10 soltorkade och finhackade tomater i olja
100 g hackade valnötter
1 finhackad purjolök
100 g ost, hårdost eller Fetaost, i små tärningen eller riven
salt och peppar
oliv- eller rapsolja att pensla med
1. Koka upp vatten och buljongtärningar och rör ned polentagrynen, låt småkoka cirka 8 - 10 minuter.
Rör om nästan hela tiden så att det inte bränns vid.
2. Tag av kastrullen från värmen och rör ned tomater, nötter, purjo och ost.
3. Bred ut gröten till en par cm tjock, rund kaka på en smord plåt.
4. Pensla kakan med olja och grilla i ugnen några minuter tills kakan fått lite färg.
4. Ät kakan som tillbehör eller som bufférätt eller släng den skuren i bitar i en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar