lördag 6 december 2014

Dagens gröna - fruktsallad i saffranslag

Livskraften finns i färgerna, i det röda och blå. I det gröna och gula. I dem finns motkrafter mot oxidationen som hotar våra celler och vår hälsa. Oxidationens nedbrytning i vår kropp pågår ständigt och hotar oss, vi rostar liksom och det skapar sjukdomar. Mot-oxidanter är det som smörjer och beskyddar, eller som vi kallar dem anti-oxidanter. Kroppen bildar egna men de flesta kommer från frukt och grönt. En citrussallad är en smak av ungdomens källa!

Dagens gröna rätt - Stor fruktsallad i saffranslag
Frukter är antioxidantrika, men till och med sockret här är rikt på antioxidanter! Kokossocker kommer från kokosblommans nektar och har lika mycket antioxidanter som grönt te och ett mycket lågt Glykemiskt Index. Och smakar ljuvligt! Använd ekologiska frukter, speciellt vindruvor och bananer är mycket hårt besprutade. (En period avrådde Livsmedelsverket barn från att äta druvor från Cypern!) I många stora snabbköp finns det numera endast giftfria bananer att köpa. Allt kommer att bli så bra!


Sockerlag
1/2 liter vatten
2 dl kokossocker
1/2 gram saffran

Fruktsallad
3 äpplen
3 päron
3 bananer
3 apelsiner
2 mangofrukter
100 g hackade valnötter
100 g hackade dadlar

1. Koka upp vattnet och rör sedan ned socker och saffran, vispa tills sockret smält. Låt svalna.
2. Skär och hacka all frukt i små bitar och häll över saffranslagen. Man kan självklart ta vilka frukter man vill, ibland blandar jag ned gurka och rucola i fruktsalladen!
3. Gott till är vispad mascarponeost, en italiensk krämig färskost.

EFTER BARA NÅGON TIMMA SER MAN SPÅREN AV OXIDATION!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar