Många tycker att sallad inte mättar tillräckligt, men då har man inte spetsat salladen med näringsrika och mättande ingredienser som rejäla rostade brödstycken eller brödkrutonger. Eller ostbitar och nötter. Eller fullkornspasta och polentakaka. Polentakaka är en kaka bakad på polentagryn som är solgul, glutenfri och grovmalen majs. Först gör man en gröt som sedan plattas ut till en kaka och som grillas i ugnen. Den grillade kakan skärs i kuber som förädlar sallader. Solgult och underbart!
Dagens gröna rätt - Grillad polentakaka
3 1/2 dl polentagryn
9 dl vatten
2 vegetarisk buljongtärningar
10 soltorkade och finhackade tomater i olja
100 g hackade valnötter
1 finhackad purjolök
100 g ost, hårdost eller Fetaost, i små tärningen eller riven
salt och peppar
oliv- eller rapsolja att pensla med
1. Koka upp vatten och buljongtärningar och rör ned polentagrynen, låt småkoka cirka 8 - 10 minuter.
Rör om nästan hela tiden så att det inte bränns vid.
2. Tag av kastrullen från värmen och rör ned tomater, nötter, purjo och ost.
3. Bred ut gröten till en par cm tjock, rund kaka på en smord plåt.
4. Pensla kakan med olja och grilla i ugnen några minuter tills kakan fått lite färg.
4. Ät kakan som tillbehör eller som bufférätt eller släng den skuren i bitar i en sallad.
måndag 8 december 2014
lördag 6 december 2014
Dagens gröna - fruktsallad i saffranslag
Dagens gröna rätt - Stor fruktsallad i saffranslag
Frukter är antioxidantrika, men till och med sockret här är rikt på antioxidanter! Kokossocker kommer från kokosblommans nektar och har lika mycket antioxidanter som grönt te och ett mycket lågt Glykemiskt Index. Och smakar ljuvligt! Använd ekologiska frukter, speciellt vindruvor och bananer är mycket hårt besprutade. (En period avrådde Livsmedelsverket barn från att äta druvor från Cypern!) I många stora snabbköp finns det numera endast giftfria bananer att köpa. Allt kommer att bli så bra!
Sockerlag
1/2 liter vatten
2 dl kokossocker
1/2 gram saffran
Fruktsallad
3 äpplen
3 päron
3 bananer
3 apelsiner
2 mangofrukter
100 g hackade valnötter
100 g hackade dadlar
1. Koka upp vattnet och rör sedan ned socker och saffran, vispa tills sockret smält. Låt svalna.
2. Skär och hacka all frukt i små bitar och häll över saffranslagen. Man kan självklart ta vilka frukter man vill, ibland blandar jag ned gurka och rucola i fruktsalladen!
3. Gott till är vispad mascarponeost, en italiensk krämig färskost.
EFTER BARA NÅGON TIMMA SER MAN SPÅREN AV OXIDATION!
fredag 5 december 2014
Dagens gröna - Dillinlagd aubergine
Det är något med medmänniskor. Utan er vore jag ingenting, absolut ingenting. Vem skulle jag arbeta för, laga middagar till, prata med, bråka med, gråta inför, göra bort mig inför, längta till, köpa gåvor till...Vem skulle läsa min blogg? Vem? Hur skulle livet på Jorden se ut om jag vandrade omkring här mol allena. I en nyutkommen bok om ensamhet kan man läsa om människans absoluta behov av gemenskap för att överleva och det behovet finns i bråddjupet av våra gener. Ännu. Det var ju därför vi en gång överlevde på savannen, för att vi var beskyddade av gruppen! Nu lever vi i en högteknologisk supervärd där allt kan hända på ett ögonblink och vi känner oss oövervinnerliga och geniala. Men mitt i allt det surrealistiska livsbruset anar jag ändå vem vi alla är i botten. Bara vi får ett strömavbrott får vi känna av vår skörhet. Vårt liv på Jorden är egentligen en bräcklig vandring på nattgammal is. Denna ödmjukhet borde omfatta även djuren; varelser som kan känna både glädje, smärta och moderskärlek. Man borde titta dem djupt i ögonen och säga - jag är försiktig med er. Allt är andlöst och obegripligt.
Dagens gröna rätt - Dillinlagd aubergine
Inläggningar med olika grönsaker är så lätta att göra och så goda och alldeles ljuvliga smårätter på ett julbord. Det här är en av mina favoriter.
3 auberginer (cirka 500 g)
1/2 dl olivolja
havssalt
3 dl grekisk yoghurt
en rejäl knippa dill eller ett paket djupfryst
2 rödlökar skurna i ringar
1 - 2 rivna vitlöksklyftor
2 msk senap
örtsalt
svartpeppar
1. Skala auberginerna, skiva dem till 2 cm breda remsor och skär sedan 5 cm långa bitar av remsorna.
2. Lägg bitarna på en smord plåt och pensla med olivolja. Strö över lite salt.
3. Grilla auberginen i 225 grader cirka 10 - 15 minuter, till de fått färg. Låt svalna.
4. Blanda grekisk yoghurt med dill, rödlök, vitlök, senap, örtsalt och peppar till jämn sås.
5. Rör ihop auberginen med såsen och lägg i en glasburk. Håller minst en vecka.
Inläggningar med olika grönsaker är så lätta att göra och så goda och alldeles ljuvliga smårätter på ett julbord. Det här är en av mina favoriter.
3 auberginer (cirka 500 g)
1/2 dl olivolja
havssalt
3 dl grekisk yoghurt
en rejäl knippa dill eller ett paket djupfryst
2 rödlökar skurna i ringar
1 - 2 rivna vitlöksklyftor
2 msk senap
örtsalt
svartpeppar
1. Skala auberginerna, skiva dem till 2 cm breda remsor och skär sedan 5 cm långa bitar av remsorna.
2. Lägg bitarna på en smord plåt och pensla med olivolja. Strö över lite salt.
3. Grilla auberginen i 225 grader cirka 10 - 15 minuter, till de fått färg. Låt svalna.
4. Blanda grekisk yoghurt med dill, rödlök, vitlök, senap, örtsalt och peppar till jämn sås.
5. Rör ihop auberginen med såsen och lägg i en glasburk. Håller minst en vecka.
torsdag 4 december 2014
Dagens gröna - Latmansbröd
Jag älskar att baka med surdeg! Det är långa tider för olika jäsningar när underbara och godlynta bakterier växer till för hälsa och livskraft, men under jästiden gör man ju annat, man arbetar och tränar och postar brev. Själva arbetsinsatsen är inte mycket längre än vanligt bröd. Riktigt bröd skall nämligen vara långjäst för att kroppen kan då ta upp sädens olika mineraler mycket bättre och syrligheten ger surdegsbröd ett lågt Glykemist Index. Och så känns surdegsbröd gediget och bastant. Långt, lång ifrån snabbköpens väderspända och dästa bollar. Men just den 4 december är receptet inget surdegsbröd! (Det kommer!) Ibland måste man hasta i livet, speciellt jultid, och göra undantag och då passar ett latmansbröd!
Dagens gröna rätt - Latmansbröd
Jag älskar att förädla! Att blanda i något extra eller annorlunda och i detta latmansbröd använder man en valfri brödmix. Men saken den - vi skall förädla!
1. En påse brödmix helst ekologisk och allra helst med surdegskultur.
2. Tillsätt nötter, torkad frukt och julkryddor efter och smak, till exempel:
1 - 2 nävar torkade gojibär
1 - 2 nävar hackade, torkade dadlar
1 - 2 nävar hackade valnötter
1 - 2 nävar hackade paranötter
1- 2 msk rivet apelsinskal (ekologisk förstås!)
1 tsk kanel, om man tycker om det.
Uppvispat ägg att pensla med.
Lite pumpafrön eller chiafrön.
Blanda ihop nötter, frukt och kryddor med brödmixen och följ paketets anvisningar.
Låt gärna brödet/bröden jäsa i en vacker korg innan de försiktigt stjälps över på en plåt.
Eller baka i rund sockerkaksform.
Pensla bröden uppvispat ägg eller vatten före gräddningen och strö frön.
Dagens gröna rätt - Latmansbröd
Jag älskar att förädla! Att blanda i något extra eller annorlunda och i detta latmansbröd använder man en valfri brödmix. Men saken den - vi skall förädla!
1. En påse brödmix helst ekologisk och allra helst med surdegskultur.
2. Tillsätt nötter, torkad frukt och julkryddor efter och smak, till exempel:
1 - 2 nävar torkade gojibär
1 - 2 nävar hackade, torkade dadlar
1 - 2 nävar hackade valnötter
1 - 2 nävar hackade paranötter
1- 2 msk rivet apelsinskal (ekologisk förstås!)
1 tsk kanel, om man tycker om det.
Uppvispat ägg att pensla med.
Lite pumpafrön eller chiafrön.
Blanda ihop nötter, frukt och kryddor med brödmixen och följ paketets anvisningar.
Låt gärna brödet/bröden jäsa i en vacker korg innan de försiktigt stjälps över på en plåt.
Eller baka i rund sockerkaksform.
Pensla bröden uppvispat ägg eller vatten före gräddningen och strö frön.
onsdag 3 december 2014
Dagens gröna - Chiapudding med äpple
Det finns en liten blommande växt, Salvia hispanica, i Mexiko vars frön är så rika på nyttiga fettsyror, fibrer och mineraler att de använts i tusentals år för uthållighet och styrka bland himmelshöga berg av aztekena och mayafolket. Chiafrön är nästan en helt komplett vegetabilisk källa till både protein och de viktiga Omega 3-fettsyrorna. Eller som vi människoknytten i nutiden säger: superfood! Bara ett par matskedar chiafrön ger massor med kalcium och hela dagsbehovet av Omega 3. Fröna kan ätas som de är i mysli, bröd och gröt. Eller så kan man göra en alldeles undergörande chiapudding. Ett perfekt återhämtningsmål efter löpturen eller långpromenaden!
Dagens gröna rätt - äppelchiapudding
Det är så lätt att göra chiapudding och så lätt att variera. Ett par dl vätska och bär eller frukt får svälla tillsammans med chiafrön. Superpuddingen behöver dra i några timmar för fröna sväller mycket och det bidrar till både konsistens och mättnad. Superbra!
2 1/2 dl vatten
3 - 4 msk chiafrön
3 - 4 äpplen
1 - 2 msk kokossocker eller rårörsocker
2 tsk vaniljsocker
1 - 2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1. Koka upp vatten i en kastrull.
2. Skär äpplena i bitar och lägg i det kokande vattnet. Låt koka 1 - 2 minuter.
3. Dra kastrullen från värmen och rör ned chiafrön, socker och kryddor.
4. Låt puddingen stå och vila i 3 - 4 timmar.
.
Dagens gröna rätt - äppelchiapudding
Det är så lätt att göra chiapudding och så lätt att variera. Ett par dl vätska och bär eller frukt får svälla tillsammans med chiafrön. Superpuddingen behöver dra i några timmar för fröna sväller mycket och det bidrar till både konsistens och mättnad. Superbra!
2 1/2 dl vatten
3 - 4 msk chiafrön
3 - 4 äpplen
1 - 2 msk kokossocker eller rårörsocker
2 tsk vaniljsocker
1 - 2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1. Koka upp vatten i en kastrull.
2. Skär äpplena i bitar och lägg i det kokande vattnet. Låt koka 1 - 2 minuter.
3. Dra kastrullen från värmen och rör ned chiafrön, socker och kryddor.
4. Låt puddingen stå och vila i 3 - 4 timmar.
.
tisdag 2 december 2014
Dagens gröna - Het julkorv!
Det finns de som retar sig på att vegetariska maträtter bär samma namn som kötträtter, att man efterliknar kötträtter som sojakorv, morotsbiffar och griljerad kålrot. Fast jag har svårt att förstå varför man hänger upp sig på det, det är väl utomordentligt trevligt! (Som Horace Engdahl en gång svarade efter massiv kritik när det kom fram att Svenska Akademien hyrde ut sina lägenheter till närstående!) Korv är ju faktiskt en form och snitsel betyder avskuret. Orden kotlett (betyder revben) och biff (betyder oxe) kan ju tyckas mer tvivelaktiga, men ord får betydelseförskjutningar och visst är det i detta sammanhang utomordentligt oviktigt?! Man äter grönt för att det det bra för hälsan, människorna, Jorden, djuren och miljön. För dig och mig! För att det är roligt att leva för då får man se hur det går...
Dagens gröna rätt
Het julkorv
Konventionella korvar görs ju av malda djur och det fettet är ett mättat och hårt fett som lätt stelnar. När man gör korv av vegetabilier och vill att det skall stelna är den mättade kokosoljan bra. Kokosolja från kallpressade, färska kokosnötter är ett fett som tål upphettning mycket bra och som inte innehåller exakt samma uppsättning av mättade fettsyror som smör, utan en stor del i kokosolja är laurinsyra som sänker kolesterolet, stärker immunförsvaret och till och med lär förbrännas snabbt som energi, istället för att lagras i kroppen! Finns med och utan kokossmak. Rödbetor är riktig supermat, massor med antioxidanter och dessutom ökar de uthålligheten och minskar mängden mjölksyra i musklerna!
4. msk kokosolja att steka i
1 fint riven rödlök
5 - 6 rivna vitlöksklyftor
1 - 2 finhackade, starka chilirfukter
1 msk vegetariskt buljongpulver
chiliflingor
kajennpeppar
400 g fint rivna rödbetor
150 g riven getost eller Västerbottenost
30 - 40 g kokosolja utan kokossmak
1. Lägg kokosoljan i en stor stekpanna.
2. Lägg i rödlök, vitlök, chilifrukt, buljongpulver, chiliflingor och kajennpeppar och rör ihop och låt allt steka lätt på medelvärme ett par minuter. Krydda efter smak och glädje!
3. Rör ned rödbetor och ost.
3. Smält 40 -50 g kokosolja i en kastrull. (Kokosolja flyter redan vid 25 grader.)
4. Rör sedan ned oljan i rödbetsblandningen och blanda noga.
5. Om man vill göra en riktig rund korv kan man täcka en smal baguetteform med bakplåtspapper och fylla en eller två av rännorna med smeten och forma en eller två korvar.
6. Grädda i 200 grader cirka 30 minuter. Öppna luckan och dra i bakplåtspappret ett par gånger så att korven rullar runt och gräddas runt om. Har man ingen baguetteform kan man baka smeten i en ugnsform.
Het julkorv
Konventionella korvar görs ju av malda djur och det fettet är ett mättat och hårt fett som lätt stelnar. När man gör korv av vegetabilier och vill att det skall stelna är den mättade kokosoljan bra. Kokosolja från kallpressade, färska kokosnötter är ett fett som tål upphettning mycket bra och som inte innehåller exakt samma uppsättning av mättade fettsyror som smör, utan en stor del i kokosolja är laurinsyra som sänker kolesterolet, stärker immunförsvaret och till och med lär förbrännas snabbt som energi, istället för att lagras i kroppen! Finns med och utan kokossmak. Rödbetor är riktig supermat, massor med antioxidanter och dessutom ökar de uthålligheten och minskar mängden mjölksyra i musklerna!
4. msk kokosolja att steka i
1 fint riven rödlök
5 - 6 rivna vitlöksklyftor
1 - 2 finhackade, starka chilirfukter
1 msk vegetariskt buljongpulver
chiliflingor
kajennpeppar
400 g fint rivna rödbetor
150 g riven getost eller Västerbottenost
30 - 40 g kokosolja utan kokossmak
1. Lägg kokosoljan i en stor stekpanna.
2. Lägg i rödlök, vitlök, chilifrukt, buljongpulver, chiliflingor och kajennpeppar och rör ihop och låt allt steka lätt på medelvärme ett par minuter. Krydda efter smak och glädje!
3. Rör ned rödbetor och ost.
3. Smält 40 -50 g kokosolja i en kastrull. (Kokosolja flyter redan vid 25 grader.)
4. Rör sedan ned oljan i rödbetsblandningen och blanda noga.
5. Om man vill göra en riktig rund korv kan man täcka en smal baguetteform med bakplåtspapper och fylla en eller två av rännorna med smeten och forma en eller två korvar.
6. Grädda i 200 grader cirka 30 minuter. Öppna luckan och dra i bakplåtspappret ett par gånger så att korven rullar runt och gräddas runt om. Har man ingen baguetteform kan man baka smeten i en ugnsform.
måndag 1 december 2014
Dagens gröna rätt 1 december
Jag vill så gärna handskas varsamt med mina medmänniskor för gränsen mellan att döma och upplysa är hårfin. Sällan pratar jag om det faktum att jag inte äter djur och ännu mer sällan (av någon hänsynsfull och outgrundlig orsak) om djurens lidande. Jag vill ju inspirera och inte döma för blir jag för hård och dömande kan det få motsatt effekt och det gäller att tassa varsamt fram. Men min hulde man har så klokt sagt att den som är vegetarian har tänkt efter. Så är det. Det kan inte finnas någon som helst annan anledning till att hjärtegoda människor och släktingar och gudomliga vänner äter djur som plågats och vanvårdats i köttindustrier och under plågsamma djurtransporter - än att de inte tänkt efter! Det är så lätt att tro allt är i sin ordning och att Sverige har en djurskyddslag som befriar oss från skuld. För innanför plastfilmen där köttbiten vilar finns smärta och vånda. Livet för slaktdjur i Sverige är inget vi skall tro är ett gott liv: kycklingar far illa under trånga transporter med brutna vingar, grisar lever i trånga, sysslolösa liv på betonggolv och djur skriker efter ungar som tas ifrån dem. Svenska bönder skickar numera ofta grisar till Tyskland för slakt, vilket ger längre och plågsammare transporter, EU:s inre marknad ser nämligen djur som vilken vara som helst som transporteras kors och tvärs över Europa. Minnet av den smärta och skräck som vi utsätter våra djur för i djurindustrin kommer att eka i många sekler efter att vi lämnat Jorden. Leonardo da Vinci lär ha sagt att slakt av våra medvarelser gradvis förstör medkänslan, den finaste känsla som människan kan uppbringa. En annan tänkare Pythagoras sa; att veta vad som är rätt och inte göra det, är den värsta fegheten. Visst är detta något att tänka på? Att tänka efter är stort!
Dagen gröna rätt
Nötfärsbullar (av hasselnötter)
Ögonbryn höjs när jag bjuder på nötfärs! Men att göra färs av olika malda nötter och fröer
är alldeles underbart gott. Hur lätt som helst. Släng några rejäla nävar av olika sorters nötter och fröer i en matberedare tillsammans med lök, kryddor och ägg och forma till bollar. Stek i ugnen eller i smör i stekpanna. I detta recept blandar jag i ris. Välj kryddor efter humör och smak.
cirka 40 små bollar
3 dl råris
1 msk olivolja eller smör
200 g hasselnötter, helst ekologiska
2 kokta potatisar (ca 250 g okokta)
1 dl flytande, smakrik och vegetarisk buljong
1 dl djupfrysta eller hackade färska örter.
havssalt och svartpeppar.
Eller någon smakrik currypasta!
Torkad frukt som hackade aprikoser eller blåbär är också gott att blanda i!
1. Skölj och stek sedan riset i olja eller smör och koka det efter anvisningar på paketet.
2. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en jämn smet. Rulla bollar och stek i smör eller olja på svag värme.
Dagen gröna rätt
Nötfärsbullar (av hasselnötter)
Ögonbryn höjs när jag bjuder på nötfärs! Men att göra färs av olika malda nötter och fröer
är alldeles underbart gott. Hur lätt som helst. Släng några rejäla nävar av olika sorters nötter och fröer i en matberedare tillsammans med lök, kryddor och ägg och forma till bollar. Stek i ugnen eller i smör i stekpanna. I detta recept blandar jag i ris. Välj kryddor efter humör och smak.
cirka 40 små bollar
3 dl råris
1 msk olivolja eller smör
200 g hasselnötter, helst ekologiska
2 kokta potatisar (ca 250 g okokta)
1 dl flytande, smakrik och vegetarisk buljong
1 dl djupfrysta eller hackade färska örter.
havssalt och svartpeppar.
Eller någon smakrik currypasta!
Torkad frukt som hackade aprikoser eller blåbär är också gott att blanda i!
1. Skölj och stek sedan riset i olja eller smör och koka det efter anvisningar på paketet.
2. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en jämn smet. Rulla bollar och stek i smör eller olja på svag värme.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)