söndag 3 januari 2021

Pandemier kommer inte från spenat

Vi ligger alla i startblocken, andlösa i väntan på startskottet som snart kommer. Våra muskler är spända och man kan ana skälvningarna innanför huden: den glödgade instängda stridsviljan. Snart skall startskottet eka och vi explodera ur blocken mot målet: umgänge, kalas, konserter, teater, restauranger, fotbollsmatcher och resor till Barcelona och Disneyland. Som vi längtar. Och skälver. Men genom rymderna och epokerna genljuder varningarna sedan länge för döva människoöron. För vi är självupptagna och egenkära sybariter. Covid 19 är inte bara en sjukdom vi skall besegra, covid 19 är ett rött kort, ett hotfullt tecken på att Jorden och vi som bor här är illa ute. Riktigt illa.

Det handlar om vår livsstil. Din och min!  

Det handlar om trängsel på vår planet, trängsel skapar infektioner oavsett om det är djur eller människor.

Det handlar om djurmarknader i Afrika och Asien där panikslagna djur spärras in i trånga burar.

Det handlar om västerländska djurfabriker där tusentals djur packas ihop och lever vidriga koncentrationslägerliknande liv.

Det kan även handla om jakt och familjejordbruk, all hantering mellan djur och människor innebär en risk.

Det handlar om miljontals pälsdjur över hela världen, inklusive pälsdjur i Norden, som stängs in och gnager på varandra av stress i sin längtan efter vidderna och djupa andetag.

Det handlar om vilda djurs allt trängre livsmiljöer på Jorden när skogar fälls i hejdlös takt.

Det handlar om att vi flyger kors och tvärs över planeten och våra kontaktytor blir gigantiska.

70 % av alla infektioner som finns kommer från djur! Som rabies, borrelia, tuberkulos, ebola, röda hund och smittkoppor. Visste du? De senaste pandemierna som fågelinfluensan, svininfluensan, Asiaten och Hongkonginfluensan och spanska sjukan kom alla från djur och vårt utnyttjande av djur. Insikten svindlar: om alla vore vegetarianer skulle inga pandemier finnas. Men människan fortsätter att frossa i kött, fortsätter sina åverkan på klimat och skogar, fortsätter sin överkonsumtion, fortsätter att inte bry sig. Om!

Därför handlar inte livet efter corona om att gå tillbaka till det vi nu kallar det normala, för just det ”normala” som handlar om att förtrycka djur, äta kött och flyga dit vi längtar för att festa – skapar vår undergång. När vi exploderar ur startblocken måste vi göra det som andra människor. Du och jag bär ansvaret när vi handlar, när vi äter, när vi reser… Du och jag! Sicket ansvar! Sicken möjlighet!

PS Läs professor Björn Olsens bok som kom för 10 (!) år sedan. Vem brydde sig?

Pandemi: myterna, fakta, hoten (Norstedts Förlag)


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar