söndag 1 juni 2014

Jag har fått ett brev från Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

Alla smärtor
Det finns så många smärtor att bära. I livet. Små smärtor och stora smärtor och inte går det att gradera dem alla. Det finns alltid någon som lider mer och mitt lidande är inte större än någon annans, men det har varit mitt lidande. På nittiotalet blev jag felbehandlad i min fot, i min löpartass, som burit mig så många mil och gett mig både segrar och äventyr. Allt brast när jag var som bäst för att en läkare tänkte och gjorde fel och foten fick akutopereras och flera år av smärta och slitsamma juridiska strider följde. Vem bar ansvaret och vem skulle betala? Min elitklubb i storstaden Göteborg som jag tävlat för på SM- och landslagsnivå i många år hade så liten kunskap och vilja att allt hamnade mellan de berömda stolarna och inte ens försäkringspengarna föll ut. Under tio år fick jag betala av på banklånen som finansierat operationerna. Jag hade opererats på ett privatsjukhus av en av världens bästa ortopedkirurger. Men det krävdes fler och fler operationer och sammanlagt har jag gått i gips i ett femtiotal veckor, gråtit blod och benmärg, haft inflammerade handleder, fått bråck på det ben som varit gipsat och inkapslat, gått igenom åratal av rehabilitering, haltat mig genom vardagen och haft drömmar om hur det skulle kännas att kunna gå utan smärta. Att gå med normala steg i en affär, att kunna använda finskor, att dansa och att vandra. För att inte tala om att SPRINGA! Jag var en skadad havsörn som vacklade med bruten vinge på strandkanten och ovanför i allt det himmelsblå seglade alla friska, obrutna örnar. Jag tittade på dem. Brast i gråt.

Ny tid
Racercykeln blev mitt allt och jag blev landsvägscyklist. Smärtorna skar som laserstrålar genom foten och ortopedkirurgen valde att steloperera en liten led. Då blev foten snedvinklad och jag hade svårt att cykla när knät slog emot ramen.  Dag efter dag. År efter år. Dessa kamper. Fysiska, Ekonomiska. Juridiska. Men jag  har försökt att springa några få kilometer ett par gånger i veckan. Alltid. Det gör ont, men jag vill inte förlora känslan och förmågan. Jag tittar upp på havsörnarna. År 2010 fick jag så plötsligt träffa en fotkirurg och det han sa, orkade jag inte ta in i själen, men i det han sa fanns också en möjlighet. Alla ingrepp som gjorts i min fot var felaktiga, så arbetar inte en fotkirurg! Sa fotkirurgen. Jag föll och föll, men fick tag i en livlina där i fallet: Han kunde göra ett nytt ingrepp, rätta till mycket av det som ställts till. Så gjordes en extreme-make-over och foten sågades upp, hälen försköts i rätt riktning och senor och ligament fick trasslas till rätta. Foten rätades upp och en lång, plågsam rehabilitering under par år tog livskraft och örnarna tjöt uppe i det himmelsblå. Operationen hade lyckats, men så mycket smärta finns kvar, nu ännu ett par-tre år efter make-overn. Flera röntgenundersökningar har visat att det inte finns någonting som kan smärta, nerverna har liksom löpt amok i det mycket trånga området. Så i våras fick jag träffa en annan fotkirurg som var expert på den del av foten som plågar mig. Mötet var kort, ömsint och proffsigt. Han log. Han skulle tänka. Så kom ett brev från Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

 ”Bästa Lena!  Jag har gått igenom dina röntgenbilder och jag tror att det finns en möjlighet att titthålsoperera dig för att få bort brosk, ben och inklämning. 
Med vänlig hälsning Jon Karlsson, professor.”

I morgon 2 juni kl 7 är min tid.

Örnarna svävar och himlen är så juni-blå.

1 kommentar:

  1. Vilken sorglig historia. Jag pratade med en vän igår om hur man kan se annorlunda på livet när man blir sjuk/allvarligt skadad och att sådant till och med kan kännas positivt just för att man får en annan syn. Ser glädjeämnen is vardagen och så. Men jag föreställer mig att det hela inte känns lika klock-rent om skadan är orsakad av felbehandling eller ren klantighet från någon som utgör sig för att vara proffs. Hursomhelst - stort lycka till i morgon!

    SvaraRadera