fredag 10 april 2015

Tänk om det farliga inte är farligt?

Livet liksom trampar på i ullstrumporna. Vi lever och lär. Ja, vi lär oss så mycket och får så mycket information att man får hålla i hatten. Men inbyggt i själva livets konstruktion finns ju förändringen. Natt och dag. Liv och död. Växande och vissnande. Även fakta och studier förändras, det gäller att förhålla sig. Hitta sin väg.  
För inte alls så länge sedan var mättat fett hälsofarligt, inom läkarkåren är de flesta ännu inne på den linjen, men det finns riktningar och studier som visar att det inte alls är farligt med mättat fett och kroppen känner dessutom igen det fettet, för vi är själva varelser uppbyggda av det. (Det är de härdade och kemiskt misshandlade industrifetterna som är de farliga!) De mättade fetterna både från smör och från kokosfett verkar vara hälsosamma. Tidigare skulle man inte äta mer än ett kolesterolmättat ägg om dagen, nu kan man äta hur många som helst eftersom 80 % a vårt kolesterol tillverkar kroppen själv.

När jag var liten var det farligt att tugga tuggummi, att under lång tid ha socker i munnen kunde ge hål i tänderna. Nu är det bra att tugga tuggummi för det renar tänderna och tuggummi är sötat med björksocker som förebygger karies!

Rödbetor, rabarber och spenat var tills helt nyligen inte bra att äta för mycket av, eftersom dessa grönsaker innehåller det giftiga och cancerframkallande ämnet nitrat. Men så upptäcktes att nitrat kan omsättas till kväveoxid som vidgar blodkärlen och minskar blodtrycket och risken för hjärt-och kärlsjukdomar minskar.  Uthållighetsidrottare som löpare och cyklister kan med en halv liter rödbetsjuice om dagen minska sin syreförbrukning, tåla mjölksyra bättre och öka sin kapacitet med 16 %. Rödbetorna är strukna från farlighetslistan och rödbetsjuice och kosttillskott av rödbetor har blivit storsäljare!

Kaffe var tidigare en värsting i hälsovärlden. En rostad och bränd produkt som kunde ge både cancer och sömnsvårigheter. Nu vet man att kaffe innehåller massor med antioxidanter som är ett ”rostskyddsmedel” som skyddar kroppens celler och kaffe verkar skydda både mot demens och Parkinsons sjukdom. Samma väg har te och choklad vandrat.
Det gäller att förhålla sig...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar