För inte alls så
länge sedan var mättat fett
hälsofarligt, inom läkarkåren är de flesta ännu inne på den linjen, men det
finns riktningar och studier som visar att det inte alls är farligt med mättat
fett och kroppen känner dessutom igen det fettet, för vi är själva varelser
uppbyggda av det. (Det är de härdade och kemiskt misshandlade industrifetterna som är de farliga!) De mättade fetterna både från smör och från kokosfett verkar
vara hälsosamma. Tidigare skulle man inte äta mer än ett kolesterolmättat ägg om
dagen, nu kan man äta hur många som helst eftersom 80 % a vårt kolesterol
tillverkar kroppen själv.
När jag var liten var det farligt att tugga tuggummi, att under lång tid ha socker i munnen kunde ge hål
i tänderna. Nu är det bra att tugga tuggummi
för det renar tänderna och tuggummi är sötat med björksocker som förebygger
karies!
Rödbetor, rabarber och
spenat var tills helt nyligen inte bra att äta för mycket av, eftersom dessa
grönsaker innehåller det giftiga och cancerframkallande ämnet nitrat. Men så
upptäcktes att nitrat kan omsättas till kväveoxid som vidgar blodkärlen och minskar blodtrycket
och risken för hjärt-och kärlsjukdomar minskar. Uthållighetsidrottare som löpare och cyklister
kan med en halv liter rödbetsjuice om dagen minska sin syreförbrukning, tåla
mjölksyra bättre och öka sin kapacitet med 16 %. Rödbetorna är strukna från
farlighetslistan och rödbetsjuice och kosttillskott av rödbetor har blivit storsäljare!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar