Dagens recept
Råris à la Malta
(8-10 portioner, minst)
Ris à la Malta är ingen efterrätt för mig, inte efter ett julbord i varje fall, men efter en lätt soppa är den perfekt eller som mellanmål efter träningen. Med råris istället för vitt ris och valnötter och torkad frukt blir det en rätt med mer klös. Och mer fibrer, mineraler och nyttiga fettsyror!
4 dl råris
2 msk smör
5 dl mjölk + 5 dl vatten
lite havssalt
1/2 - 1 dl rårörsocker
2 msk äkta vaniljsocker
5 dl vispgrädde
150 g torkade, osvavlade aprikoser eller dadlar
150 g hackade valnötter
1. Skölj råriset och stek det lätt med smör i en stor kastrull.
2. Häll på vatten och mjöl och låt småkoka under lock 45 - 60 minuter.
Passa riset nog tills lagom nivå av kokning uppnåtts, riset pöser lätt.
Rör om i riset ett par gånger så att det inte fastnar i botten.
3. När vätskan kokat in i riset rör man ned allt socker och låter riset svalna.
4. Vispa grädden och blanda med riset.
5. Hacka torkad frukt och nötter och blanda ned i gröten.
6. Mums
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar