lördag 13 december 2014

Grön julkalender - Kidneypaj och frusna minnen

Frusna ögonblick
Ibland kan man fundera över minnet, människans bank med skärvor som speglar tiden. Man säger att allt man varit med finns lagrat i kroppen. Allt finns! Så förunderligt och magiskt. Då och då kan jag möta någon, kanske på Ica eller gymmet, som påstår att vi känner varandra. Från förr. Först är allt svart och naket, men så någonstans bland hjärnvindlingar och synapser börjar det snurra, som datorn när den hängt sig, och plötsligt växer något fram jag inte hade en aning om tio sekunder tidigare, Jag minns en människa, en röst och skärva ur tiden. Just så är mitt minne, inte hela filmer utan bara korta klipp: Äggen i redena hos farmor. Klippdockor hos barndomsvännen. Metallgirlanger i taket på julafton. En enhandslyra i brännboll. Ett knytnävsslag i magen av klassens busfrö. En seger i skolmästerskapen. Äckliga stuvade makaroner vid ett blått köksbord. Nya skor i Falkenberg...Frusna ögonblick...

Frusna hyacinter

Dagens gröna rätt - Kidneypaj med fikon och getost
Röda kidneybönor påminner i formen om njurar, därav namnet. Bönor ihop med söta fikon är ett lyckligt äktenskap som ger massor med protein och mineraler! Mums på julbuffén!

Pajskal
2 dl siktat dinkelvetemjöl eller ekologiskt vetemjöl
2 dl durumvetemjöl, ett solgult och proteinrikt vetemjöl
90 g smör
1 ägg
2 msk vatten

1. Rör snabbt ihop alla ingredienser för hand eller i matberedare.
2. Kavla ut en cirka 30 cm stor rundel och lägg i en ugnsfast form. Ställ pajskalet i frysen 30 - 60 minuter så glider inte pajskalet ned under gräddningen.

Fyllning
3 röda, finhackade lökar
3 finhackade vitlöksklyftor
2 - 3 msk rapsolja till stekning

1 förpackning krossade tomater, cirka 500 g
1 - 2 msk vegetarisk buljongpulver eller en tärning
400 g röda kidneybönor (konserverade eller torkade som man kokat själv)
250 g cocktailtomater i halvor
150 g  torkade och grovt hackade fikon
150 g färska spenatblad
 3 msk vetemjöl till redning

150 g getost i bitar
1 dl örtkryddor, färska eller djupfrysta
(salt och peppar)
ca 100 g riven julost

1. Tag fram pajskalet ur frysen och förgrädda det i 200 grader cirka 10 - 12 minuter. Tag ut det ur ugnen.
2. Stek all lök i rapsolja i en stor stekpanna.
3. Rör ned krossade tomater, buljong, kidneybönor, tomater, fikon och spenatblad och pudra över vetemjölet. Låt allt koka samman tills det tjocknar lite.
4. Rör ned getost, örtkryddor och salta och peppra eventuellt.
5. Strö över riven ost och grädda i 200 grader cirka 25 minuter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar