torsdag 4 december 2014

Dagens gröna - Latmansbröd

Jag älskar att baka med surdeg! Det är långa tider för olika jäsningar när underbara och godlynta bakterier växer till för hälsa och livskraft, men under jästiden gör man ju annat, man arbetar och tränar och postar brev. Själva arbetsinsatsen är inte mycket längre än vanligt bröd. Riktigt bröd skall nämligen vara långjäst för att kroppen kan då ta upp sädens olika mineraler mycket bättre och syrligheten ger surdegsbröd ett lågt Glykemist Index. Och så känns surdegsbröd gediget och bastant. Långt, lång ifrån snabbköpens väderspända och dästa bollar. Men just den 4 december är receptet inget surdegsbröd! (Det kommer!) Ibland måste man hasta i livet, speciellt jultid, och  göra undantag och då passar ett latmansbröd! 


Dagens gröna rätt - Latmansbröd
Jag älskar att förädla! Att blanda i något extra eller annorlunda och i detta latmansbröd använder man en valfri brödmix. Men saken den - vi skall förädla!

1. En påse brödmix helst ekologisk och allra helst med surdegskultur.
2. Tillsätt nötter, torkad frukt och julkryddor efter och smak, till exempel:
1 - 2 nävar torkade gojibär
1 - 2 nävar hackade, torkade dadlar
1 - 2 nävar hackade valnötter
1 - 2 nävar hackade paranötter
1- 2 msk rivet apelsinskal (ekologisk förstås!)
1 tsk kanel, om man tycker om det.
Uppvispat ägg att pensla med.
Lite pumpafrön eller chiafrön.

Blanda ihop nötter, frukt och kryddor med brödmixen och följ paketets anvisningar.
Låt gärna brödet/bröden jäsa i en vacker korg innan de försiktigt stjälps över på en plåt.
Eller baka  i rund sockerkaksform.
Pensla bröden uppvispat ägg eller vatten före gräddningen och strö frön.

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar