tisdag 2 december 2014

Dagens gröna - Het julkorv!

Det finns de som retar sig på att vegetariska maträtter bär samma namn som kötträtter, att man efterliknar kötträtter som sojakorv, morotsbiffar och griljerad  kålrot. Fast jag har svårt att förstå varför man hänger upp sig på det, det är väl utomordentligt trevligt! (Som Horace Engdahl en gång svarade efter massiv kritik när det kom fram att Svenska Akademien hyrde ut sina lägenheter till närstående!) Korv är ju faktiskt en form och snitsel betyder avskuret. Orden kotlett (betyder revben) och biff (betyder oxe) kan ju tyckas mer tvivelaktiga, men ord får betydelseförskjutningar och visst är det i detta sammanhang utomordentligt oviktigt?! Man äter grönt för att det det bra för hälsan, människorna, Jorden, djuren och miljön. För dig och mig! För att det är roligt att leva för då får man se hur det går...





Dagens gröna rätt
Het julkorv
Konventionella korvar görs ju av malda djur och det fettet är ett mättat och hårt fett som lätt stelnar. När man gör korv av vegetabilier och vill att det skall stelna är den mättade kokosoljan bra. Kokosolja från kallpressade, färska kokosnötter är ett fett som tål upphettning mycket bra och som inte innehåller exakt samma uppsättning av mättade fettsyror som smör, utan en stor del i kokosolja är laurinsyra som sänker kolesterolet, stärker immunförsvaret och till och med lär förbrännas snabbt som energi, istället för att lagras i kroppen! Finns med och utan kokossmak. Rödbetor är riktig supermat, massor med antioxidanter och dessutom ökar de uthålligheten och minskar mängden mjölksyra i musklerna! 

4. msk kokosolja att steka i 
1 fint riven rödlök
5 - 6 rivna vitlöksklyftor
1 - 2 finhackade, starka chilirfukter
1 msk vegetariskt buljongpulver
chiliflingor
kajennpeppar

400 g fint rivna rödbetor
150 g riven getost eller Västerbottenost
30 - 40 g kokosolja utan kokossmak

1. Lägg kokosoljan i en stor stekpanna.
2. Lägg i rödlök, vitlök, chilifrukt, buljongpulver, chiliflingor och kajennpeppar och rör ihop och låt allt steka lätt på medelvärme ett par minuter. Krydda efter smak och glädje!
3. Rör ned rödbetor och ost.
3. Smält 40 -50 g kokosolja i en kastrull. (Kokosolja flyter redan vid 25 grader.)
4. Rör sedan ned oljan i rödbetsblandningen och blanda noga.
5. Om man vill göra en riktig rund korv kan man täcka en smal baguetteform med bakplåtspapper och fylla en eller två av rännorna med smeten och forma en eller två korvar.
6. Grädda i 200 grader cirka 30 minuter. Öppna luckan och dra i bakplåtspappret ett par gånger så att korven rullar runt och gräddas runt om. Har man ingen baguetteform kan man   baka smeten i en ugnsform.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar