onsdag 3 december 2014

Dagens gröna - Chiapudding med äpple

Det finns en liten blommande växt, Salvia hispanica, i Mexiko vars frön är så rika på nyttiga fettsyror, fibrer och mineraler att de använts i tusentals år för uthållighet och styrka bland himmelshöga berg av aztekena och mayafolket. Chiafrön är nästan en helt komplett vegetabilisk källa till både protein och de viktiga Omega 3-fettsyrorna. Eller som vi människoknytten i nutiden säger: superfood! Bara ett par matskedar chiafrön ger massor med kalcium och hela dagsbehovet av Omega 3. Fröna kan ätas som de är i mysli, bröd och gröt. Eller så kan man göra en alldeles undergörande chiapudding. Ett perfekt återhämtningsmål efter löpturen eller långpromenaden!



Dagens gröna rätt - äppelchiapudding
Det är så lätt att göra chiapudding och så lätt att variera. Ett par dl vätska och bär eller frukt får svälla tillsammans med chiafrön. Superpuddingen behöver dra i några timmar för fröna sväller mycket och det bidrar till både konsistens och mättnad. Superbra!

2 1/2 dl vatten
3 - 4 msk chiafrön
3 - 4 äpplen
1 - 2 msk kokossocker eller rårörsocker
2 tsk vaniljsocker
1 - 2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma

1. Koka upp vatten i en kastrull.
2. Skär äpplena i bitar och lägg i det kokande vattnet. Låt koka 1 - 2 minuter.
3. Dra kastrullen från värmen och rör ned chiafrön, socker och kryddor.
4. Låt puddingen stå och vila i 3 - 4 timmar.











.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar