söndag 14 juni 2015

Hembygdens gubbar och fågelholkar

Idag tänkte jag på allt som sker. På allt som skett. När man tänker på något i koncentrat kan det kännas omvälvande. Ofta tänker man ju på saker en och en, det är lugnare. Här i vår församling i norra Halland i ett hus i skogens bryn är allt stilla och syrendoftande. Men mycket händer också och många knotiga gubbar finns det. Jag försöker att inte tänka på dem för ofta, jag vill hellre vara lycklig. På andra sidan berget bor Månse-Lars han har många maskiner och mycket pengar och har ställt till ett och annat under åren, söndrat och härskat skulle man kunna säga.  Lagt ut giftig asfaltsavfall till exempel, runt vår tomt och brunn och vräkt ned alla våra fågelholkar och täppt igen vår essentiella dräneringsanläggning med sprängsten. Bland annat.
Månse-Lars är gammal ungdomsvän med Antik-Ove som kör en gammal Ford Mercury och som gjorde markanläggningen när vårt hus byggdes och glömde dränera tomten. Hoppsan. Tre års juridiska strider kostade det oss.
Vi var sedan tvungna att anlita Trailer-Bengt, han är en snäll gubbe och säger att han är en av världens bästa grävare och som jobbar både i Åre och Sudan. Trailer-Bengt sjunger i en visgrupp och säger alltid att allt ordnar sig.
Månse-Lars bor för övrigt granne med storbonden Kosse-Per vars kor går på ängar och i skogar häromkring. Det är sååå trevligt! Månse-Lars anlitar Kosse-Per  ibland, bland annat för att lägga igen vår dräneringsanläggning. 1 maj har Kosse-Per alltid ett älskat gigantiskt kosläpp.
Längre bort på vår väg bor Sopetunne-Roger. Vi har inga hardfeelnings alls mot honom, han är vänlig och go mot oss, men han har en och annan ovän på bygden för han hindrar trafiken på den lilla grusvägen genom att ställa sin soptunna i vägen. En dag kom Sopetunne-Roger i slagsmål med Månse-Lars när den sistnämnde försökte ändra på sakernas tillstånd runt Sopetunne-Rogers tomt för att komma fram med sin hjullastare. Spadar lär ha använts som tillhyggen och ambulansen anlände. Den mest lågmälde gubben, men som ändå orsakat gigantiska problem, är Häste-Lars på andra sidan hästhagarna. Vi skrev nämligen ett servitut med honom så vi kunde ha inloppet på vår stora dräneringsanläggning på hans mark. Det var bara det att han skrev ett servitut en kort tid senare med Månse-Lars. På samma område! Det var då Månse-Lars la igen vår anläggning. Och så går livet sin gilla gång…det är inte bra att tänka på allt på en gång...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar