söndag 26 oktober 2014

När allt brister

Klockan är inte fem i tolv, hon har börjat slå de första, dova ödesmättade slagen. Vi bor i en liten skyddad, stormrik del på jordklotet.Vi är så lyckligt lottade och proppmätta att vi inte kan omfatta det. Inte förstå. Bortskämda sitter vi vid dignande bord och småflinar och tror att allt skall ordna sig. WWF, Världsnaturfondens rapport Living Planet 2014, som beskriver planetens tillstånd, visar att Sverige är den tionde största miljöboven på Jorden. Vårt så kallade ekologiska fotavtryck (den markareal som krävs för att producera varor och ta hand om avfallet) är både stort och grumligt och därför passar vi på att utnyttja andra fattiga länder. Och djur. Antal däggdjur på Jorden har minskat med nästan hälften sedan 1970 och noshörningen som saktmodigt vandrat på Jorden i 60 miljoner år är på väg att utrotas av människan. Vi måste sätta oss ned på en sten och fundera på saken, fatta att det i slutändan handlar om vår egen existens! Existens! Smaka på det ordet och det svindlar. Ekosystem har krossats för att vi vill handla billigt och mycket. Naturen är för många endast en trevlig plats att ha picknick på, inte tänker man på ekosystem och åkergrodor när man spelar golf. Skogshyggen bildar stora ekologiska öknar i vårt land, hur många funderar över det?  Eller att Jordens vattenlevande djur har minskat med 76 %? Och havslevande fiskar med 39%? Alla beslut är viktiga nu. Det är nu det gäller. Mina och dina små beslut i vardagen är grunden, där kan vi börja. Man kan inte göra affärer eller bygga nya kök på en död planet. Naturen är vårt urhem och egentligen vår enda livförsäkring. Vi går på nattgammal is och när allt brister, då har inte Ica Maxi öppet.  

2 kommentarer:

 1. Vilken tankeväckande och vilken välformulerad text! Det var roligt att träffa dig, Lena, på den halländska bokmässan. Och fint att hitta din blogg.
  Har du funderat på om din nästa bok skulle bli en debattbok - om livet och om vår planet? Den boken skulle jag kasta mig över, du skriver så bra! Kram och hej från Kathinka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla, snälla! Så glad jag blir för denna gudomliga feeback! och sicken bra idé! Den TROR jag på ! TAAACK! Din bok ligger och väntar på nattduksbordet, men jag har läst några dikter av din sambo! LJUVLIGA! Jag älskar rim och hans sätt att skriva om det mörka och tunga. Och! På slutet kommer en liten nästan alltid svansviftande, positiv knorr! TACK för mötet med er! På Måndag kommer Ann Jornéus hit och vi skall spela in och det skall sändas 11 december och 24!!! VI HÖÖÖÖÖÖÖÖRS!!!

   Radera