lördag 3 augusti 2013

Fett vs kolhydrater, vad är sanningen?

INSULIN, MUSKLER OCH FETT.
Jag undrar lite granna. Varför detta självgoda och hialösa LCHF-krig i tidningar, TV och på sociala medier? Denna vrede och övermod, denna självsäkerhet och smutskastning, när det gäller maten vi äter. Några vill bacon och vispgrädde och ser kolhydrater som ett gift. Andra menar att mycket mättat fett gör oss hjärtsjuka och strokebenägna och så bråkas det och alla är så säkra på sin sak. Men sanningen är ju som livet självt: den förändras, växer och mognar och sällan kommer man till den punkt där allt har fastställts och utretts och kampen är över.  Jag tror att mycket när det gäller LCHF stavas insulin! Insulin är ett hormon, ett anabolt hormon, det vill säga ett uppbyggande hormon. Insulin bygger muskler, men också fett! Det är viktigt att snabbt få i sig kolhydrater efter ett träningspass så att muskeluppbyggnaden kan starta så snabbt som möjligt och nedbrytningsprocessen avstanna. Idrottare behöver kolhydrater, tror jag som tränat och tävlat på elitnivå hela mitt liv. Jag vet att LCHF:are tycker att det räcker med rent protein. Tänk om det inte är hela sanningen, tänk om de har fel?
Men om man äter en massa socker i tid och otid rusar insulin ut i blodbanorna mest hela tiden och då, minsann, bygger insulin inte muskler utan fettdepåer! Trist men troligen sant. Med tiden kan insulinet liksom slitas ut, bli allt svagare, och det behövs mer och mer för att kroppen skall kunna ta hand om socker. Man blir insulinresistent och i värsta fall diabetiker. Det gäller att vara varsam med insulin.

FETTDIETER
Så en dag uppfanns fettdieterna (Atkins, LCHF med flera) De går ut på att äta mycket fett och protein och undvika kolhydrater. Fiffigt! Kroppen behöver då inte pumpa ut insulin för jämnan, inga fettdepåer byggs och blodsockervärdena förbättras rejält. Det fiffiga med att sluta äta kolhydrater är att man slutar att äta de dåliga, raffinerade och industriframställda kolhydraterna som Fanta, geléhallon och isglass! (Det kanske hade räckt med det?!) Det dumma med att sluta äta kolhydrater är att man slutar att äta även de nyttiga, livsbringande och sunda kolhydraterna som fullkornsbröd, tomater och apelsiner. Det är därför jag undrar lite granna. Vad händer med en kropp som får i sig för lite betakarotener, polyfenoler, lykopener och luteiner som är några av namnen på starka antioxidanter som finns i fruktens och grönsakernas färgämnen? Antioxidanter som ju är ett slags rostskyddsmedel som skyddar vår organism från massor med sjukdomar: allt från förkylningar till alzheimer, från reumatism till cancer.Vad händer med tarmar som inte får tillräckligt med fibrer när människor väljer att äta en frukt i veckan och inga morötter? Fibrer är mat för magbakterierna, som är livsviktiga för en stor del av vårt immunförsvar och vår hälsa.
Vad händer med blodkärlen av allt baconfett som kan härskna när det inte finns tillräckligt med antioxidanter? Vad händer med människor vars njurar får ta hand om för stora mängder protein? Vad händer med all på sikt, när vi driver saker för långt? Det är ju det, tror jag, att ingenting på Jorden är enbart ädelt och fantastiskt. Varken mat, metoder eller människor! Vi får söka vidare och sluta kriga och vara så säkra....